– Studiu de caz al unui hazard antropic –

Realizat de:
Gheorghita Dana
Grigoras Alin-Robert
Lungu Denisa Florentina
Nimirceag Alexandru Ionut
Popescu Robert

Localizare spatio-temporala

Hiroshima si Nagasaki sunt doua orase aflate in Japonia. Aceste orase au fost bombardate atomic de catre SUA in timpul celui de-al doilea razboi mondial in anul 1945.Orasul Hiroshima a fost bombardat pe 6 august 1945,iar Nagasaki pe 9 august 1945.

Contextul istoric

Japonezii, conştienţi de faptul că ţara le va fi invadată, au pregătit 2,3 milioane de soldaţi meniţi să apere ţara din Pacific. Americanii estimau pierderile umane pe care urmau să le sufere în urma invaziei la 400.000-800.000 de oameni, motiv pentru care au căutat o metodă prin care acest număr să fie diminuat semnificativ.
Astfel se dă drumul aşa-numitului „proiect Manhattan”, unde ingineri americani, în colaborare cu omologi de-ai lor din Marea Britanie şi Canada, vor produce bombele nucleare prin care vor fi atacate oraşele Hiroshima şi Nagasaki. Generalul de Armată George Marshall va cere nominalizarea câtorva ţinte, din care vor fi alese doar două oraşe. Comitetul a nominalizat patru oraşe, din care au fost selectate Hiroshima şi Kokura, cu Nagasaki variantă de rezervă.

Tehnologie si mecanism de detonare:

Explozibilul convențional (cordita), urma să fie pus în bombă după decolarea avionului. După desprinderea de avion, și armarea bombei, altimetrul și senzorii de presiune s-au activat. Prin determinarea presiunii atmosferice care crește pe măsură ce altitudinea bombei scădea, capsa de detonare a corditei ar fi fost declanșată de barometru. Astfel proiectilul a fost propulsat spre țintă cu 300 m/s, detonând bomba la 600 de metri deasupra solului.

Bombardamentul de la Hiroshima
(6 august 1945)

La ora 8:15 AM, de la o altitudine de 9.000 de m,se lanseaza asupra orasului o bomba de 4,5 tone, supranumit “Little Boy”. Este prima bomba atomica pe baza de Uraniu 235. La 600 m de sol, o explozie produce detonarea în aer a unei încarcaturi ehivalente cu 13.500 de tone de trinitroluen.
Această primă bombă atomică lansată de americani (ce conţinea 60 de kilograme de uraniu U-235), a provocat instantaneu moartea a 70.000-80.000 de oameni din Hiroshima (aproximativ 30% din populaţia oraşului) şi rănirea altor 70.000. De asemenea, din numărul iniţial de morţi se pare că făceau parte 90% din medicii din oraş şi 93% din asistente, datorită faptului că bomba a fost lansată şi a distrus exact centrul oraşului unde erau situate majoritatea spitalelor, atât civile cât şi militare. (90% din oras a fost distrus complet)

Hiroshima după bombardament

Bombardamentul de la Nagasaki
(9 august 1945)

La ora 10:58 AM la o altitudine de 9.000 m, se lanseaza a doua bomba atomica asupra oraşului Nagasaki în 9 august 1945 Aceasta bomba (ce avea un nucleu de 6 kilograme de plutoniu Pu-239) se numea Fat Boy (Grăsanul) şi a omorat pe loc 40.000-50.000 de oameni, din care 2.000 erau coreeni, cateva sute de chinezi si opt prizonieri de razboi (un englez si sapte olandezi).

„Fatman”

În ceea ce priveşte numărul de victime cauzate de cele două bombe atomice, se apreciază că în total au murit în timpul bombardamentelor şi de atunci încoace ca efect al radiaţiilor nucleare peste 420.000 de oameni şi anume 269.466 în Hiroshima şi 152.276 în Nagasaki (statistica oficială a guvernului japonez). De asemenea guvernul japonez consideră, că, la 31 martie 2010 mai trăiau încă 227.565 de hibakusha (supravieţuitori) în cele două oraşe afectate de bombardamentele atomice. Existau de asemenea până anul acesta 166 de niju hibakusha (dubli supravieţuitori, care au fost în ambele oraşe în timpul bombardamentelor).

Astazi Hiroshima este un oras total diferit si este casa pentru 1.2 milioane de oameni. Dintre cei care au supravietuit acelei zile negre din istoria omenirii, cativa inca traiesc si au la fel de vii amintirile dure care le-au marcat viata. Supravietuitori isi aduc aminte de ororile vazute si traite in acele zile: corpuri dezmembrate, mame care nu isi puteau recunoaste copiii desfigurati, sange si durere sunt cateva dintre lucrurile pe care cei care au avut sansa sa supravietuiasca atacului nuclear nu le vor uita niciodata.
Erau cadavre peste tot, iar mamele isi strigau copii, dar nu isi puteau recunoaste copii, aveau chipurile distruse. Copiii erau cei care isi recunosteau mamele. Aceste imagini nu se vor sterge niciodata din mintea mea.” (Chiyoko Kuwabara avea 13 ani la momentul atacului cu bombe atomice).

Supravieţuitor (hibakusha) al bombardamentelor atomice

 

In cele sapte decenii care au trecut de la momentul care a schimbat istoria, Hiroshima este un oras reconstruit de la zero, cu foarte putine cladiri simbol ramase in urma atacului nuclear. Astazi, cel mai impozant monument este Domul Genbaku (Monumentul Pacii din Hiroshima). Cladirea inalta este pastrata asa cum a ramas in urma exploziei, ca o reamintire a fortei distructive pe care o are o bomba nucleara. In acea zi, toti cei aflati in interior au murit pe loc, dar o parte din cladire a ramas, in mod surprinzator, in picioare.

Hiroshima azi
Nagasaki azi

Bibliografie

http://gen.90.net/pagini-de-istorie-bombardarea-oraselor-hiroshima-si-nagasaki/

http://istoriaro.3x.ro/ww2/bombele_atomice.html
http://stirileprotv.ro/stiri/international/70-de-ani-de-la-hiroshima-bomba-atomica-nu-trebuie-sa-se-mai-intample-niciodata-cum-arata-azi-orasul-distrus-de-americani.html
http://bibliotecibihorene.blogspot.ro/2010/09/asemanari-deosebiri-morti-si.html
http://jpninfo.com/25817
http://www.angelfire.com/ca4/yourturf2/HiroshimaandDetroit.htm
http://a1.ro/news/extern/hiroshima-little-boy-ia-aratat-hiroshimei-ca-era-mare-si-puternic-dezastrul-mutilarea-si-durerea-din-1945-vazute-in-imagini-id407086.html

364 vizualizări
Articolul anterior
Transdisciplinaritate, interdisciplinaritate, pluridisciplinaritate: coordonate imperative ale educaţiei
Articolul următor
   Campionatul European de Go pentru Juniori Grenoble, Franţa 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Sari la conținut