Pe 4 noiembrie s-au împlinit 165 de ani de la prima ședință comună a reprezentanților celor șapte națiuni din Comisia Europeană a Dunării. Înființat în martie 1856, acest organism internațional a avut ca scop să asigure libertatea navigației pe Dunăre astfel încât să prevină monopolul vreuneia dintre puteri. Era vizată Rusia, care controlase gurile Dunării timp de 27 de ani după pacea de la Adrianopole din 1829. Comisia asigura întreținerea șenalului navigabil, lucrări la bara Sulina, rectificări de curs, poliție fluvială, rezolvarea litigiilor dintre părți.

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, a găzduit în secțiunea „Lapidarium” o expoziție comemorativă realizată de Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Budapesta, cu machete de nave și ilustrate de epocă.

Detalii puteți găsi aici:

https://evenimentemuzeale.ro/eveniment-cultural/galati-expozitia-comisia-europeana-a-dunarii-165-ani-de-la-inceperea-lucrarilor-la-galati-4-noiembrie-1856-4-noiembrie-2021/.

39 vizualizări
Articolul anterior
Ce au în comun criminologia, poezia și filosofia? Întâlnirile cu Sens!
Articolul următor
Manifestul Realismului Terminal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Sari la conținut