Sâmbătă, 18 septembrie, într-o frumoasă seară de toamnă, a avut loc a treia Întâlnire cu Sens, așa cum am denumit sesiunile noastre de dialoguri culturale, desfășurate sub egida Asociației Sens Pentru Dezvoltare Socială. De data aceasta, protagonistă a fost Simona Andrei, artist fotograf, care a susținut o prelegere despre activitatea culturală a fotografului, cineastului, cameramanului și operatorului de imagine francez de origine română, fiul (nelegitim) al lui Tudor Arghezi, Eli Lotar.

Publicul prezent, format din membrii Asociației Sens și din prietenii acestora, a admirat fotografiile lui Lotar, bine puse în evidență, selectate și explicate de talentata artistă gălățeancă. Prezentarea a îmbinat acribia specialistului cu pasiunea pentru fotografie a artistului, trimiterile biografice și interdisciplinare fiind argumentele decisive pentru a ne apropia de tehnica fotografiei, de a-l cunoaște pe „vagabondul genial” Eli Lotar, dar și pe „nonconformista”, cum ea însăși s-a declarat, Simona Andrei.

Cei prezenți au reținut în final ideea că pasiunea pentru artă, evidentă în fotografia suprarealistă a lui Lotar, situat în avangarda modernismului, cere sacrificiu de sine, renunțarea la confortul personal și conduce la destructurarea subiectului și la o nouă viziune asupra realității.

Tema susținută s-a intitulat „Eli Lotar – avangardă și fotografie. Vagabondajul unui suprarealist realist” și s-a desfășurat în aceeași minunată și primitoare curte a familiei Grigoriu. Ca de fiecare dată, discuțiile animate de după prezentare au ținut loc de concluzii.

Afiș realizat de Simona Andrei

 

47 vizualizări
Articolul anterior
In memoriam Răzvan Codrescu
Articolul următor
Ce au în comun criminologia, poezia și filosofia? Întâlnirile cu Sens!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Sari la conținut