– Elian Ioan Grigoriu, elev clasa a IX a C.N.V.A. Galați –

În perioada 18-20 februarie, în Franţa, la Grenoble, s-a desfășurat Campionatul European de Go pentru Juniori, echipa României fiind prezentă la această competiţie cu 13 membri. Concursul este organizat anual pe categorii de vârstă: sub 12 de ani, sub 16 ani şi sub 20 ani, primii 3 clasați pe podium de la primele 2 categorii calificându-se pentru Campionatul Mondial de Go (organizat anul acesta în Finlanda), în timp ce la grupa sub 20 de ani doar cel de pe locul I. Este un eveniment important pentru orice practicant al acestei străvechi discipline a minții, un prilej de a păși pentru două săptămâni într-o lume mai bună, unde fiecare încearcă să se învingă în primul rând pe el însuși. Am ținut să păstrez și să împărtășesc, prin câteva fleshuri de jurnal, această puternică experiență.

Site-ul oficial al concursului:

http://grenoble.jeudego.org/championnat-de-grenoble-2017/

14.02.2017

Ora 18:30, Otopeni.

Telefonul din buzunarul stâng, biletul de avion, revista din mâna dreaptă în care mi-am aşezat buletinul… cred că am tot ce trebuie. Prima mea decolare nu este o experienţă foarte plăcută, dar în scurt timp sforăitul domnului de lângă mine mă linişteşte.

 

Ora 21:00 ora Franţei, Lyon.

Un spaţiu foarte aerat întâmpină echipa de Go a României. Lumea foarte diversă îmi dă impresia că am ajuns într-o „Uniţară”. Autocarul cu direcţia Grenoble ne aşteaptă deja în faţa aeroportului.

 

Ora 22:00, Grenoble.

BARCELONA-PSG 0-4!! Franţa celebrează victoria în tramvaiul în care ne aflăm şi noi. Energie, cântece, strigăte de victorie și băutură. Francezii sunt astăzi în vervă.  Conductorul strică o parte din distracţie protestând împotriva băuturilor alcoolice. Unii ies şi scapă de sticle, în timp ce alţii intră cu altele, strigând ”Bonjouuuur”!!

 

Ora 22:45, Grenoble, Grand Place, locul de cazare.

Ajungem cu toţii la hotel, cu o stare de bine. Ne aşteptă încă 3 zile de explorare şi drumeţii înainte de campionat. Coechipierii împărtăşesc cu mine aceeaşi senzaţie de adrenalină pe care o ai înaintea unei competiţii. Ştiam cu toţii că cele 3 zile dinaintea concursului vor trece destul de repede, iar momentul pentru care ne-am pregătit în ultimele luni se apropie inevitabil.

 

15.02.2017

Prima dimineaţă ne surpinde cu o imagine glorioasă. Pe fereastră se văd Munţii Alpi, de o dimensiune nemaiîntâlnită de mine până atunci. Nu mai văzusem munţi atât de înalţi, și petrec mult timp urmărindu-le crestele cu privirea. În fiecare dimineaţă savurăm micul dejun preparat de doamna Tudosie, cea care ne-a organizat cazarea şi biletele de avion, o prezenţă esenţială pentru întreaga echipă.

 

16.02.2017

Bastillia – Urcarea cu telegondola în Bastillia ne dă fiori tuturor. Oraşul văzut de sus oferă o privelişte impresionantă. Coborâm pe lângă ruinele fortului de apărare, prin pădurice, 1200 de trepte, şi trecem pe lângă multe alte zone superbe, care mă fac să mă întreb de ce nu vin să locuiesc într-un oraş atât de frumos. Arsinoaia Ionuţ, unul din valoroşii tineri jucători de Go din România, ne demonstrează încă o dată calităţile lui de atlet, fiind primul care termină traseul.

 

Următoarele 2 zile sunt la fel de frumoase. Cei mai mici din echipa noastră, Rotăriţă Ştefan şi Oprican Andrei,  se bucură de câteva parcuri de distracţie. Seara vizităm cu toţii Centrul Vechi. La Muzeul de Ştiinţe ale Naturii mă impresionează doza de realism a exponatelor care mă transportă în diverse ere geologice. Printre altele vizităm şi o seră, unde atmosfera creată de diversitatea arborilor, pe care eu o percep într-un mod aparte, aproape că mă face să uit de masa de prânz. Toate ieşirile noaste ne ajută mult pe partea psihologică, lucru important pentru a controla tensiunea competiţiei. Într-un turneu de Go, confortul psihic şi puterea de concentrare sunt esenţiale. Componenții echipei României: Arsinoaia Ionuţ, Rotăriţă Ştefan, Tudosie Cătălina, Bolan Ovidiu Andrei, Niţu Mircea, Dogaru Teodor, Oprican Andrei, Mihaiu Andrei, Grigoriu Ioan Elian, Pitrop Petre Alexandru, Dobraniş Denis, Dobraniş Darius, Mădălin Andrieşi.

 

18.02.2017

PRIMA ZI DE CONCURS

La intrare ne surprind condiţiile de securitate. Nimeni nu intră fără ca bagajul să-i fie cu atenţie verificat de jandarmi. Prima rundă începe cu o întârziere de 2 ore, iar tensiunea creşte. Mă uit pe lista cu jucătorii înscrişi şi îmi dau seama că la categoria mea (16-20 de ani) de mult nu a mai fost o atât de mare competiţie! Foarte mulţi jucători bine cotaţi! Acum este momentul să mă concentrez! Competiţia începe!

 

Runda 1

Unii jucători se ridică deja de la mesele de joc… Mai am pe ceas doar 10 minute. Adversarul meu, Stepan Popov 5d (Rusia) mă priveşte cu o oarecare relaxare, simţind că sunt sub presiune. Trebuie să iau o decizie foarte importantă. Aleg lupta sau calea paşnică? Analizez cu atenţie tabla, apoi iau o piatră din bol şi o așez pe tablă. Mă ridic şi ies din sala de joc. La întoarcere ştiu deja că prima partidă este pierdută. Calea paşnică ar fi putut fi soluţia…

Elian Ioan Grigoriu 3 Dan, reprezentant al României

Atmosfera generală este excelentă. În paralel cu Campionatul European de Juniori are loc Elli Cup, un turneu foarte important la care au venit mulţi jucători puternici, dintre care unii de rang profesionist. Printre picături, îi văd în centrul acţiunii pe jucătorii europeni de top, încercând să-l învingă pe Chi-Min Oh 3p, vedeta competiţiei.

 

Runda 2

Runda 2 este destul de uşoară pentru mine: după primele 20 de minute știu deja că nu o pot rata. Adversarul meu a fost Simao Goncalves 2d (Luxemburg). Prima zi se termină deci cu un scor de 1-1.

 

19.02.2017

Runda 3

Cand ajung în sala de joc sunt surprins să-l găsesc ca adversar pe Darius Dobraniş 1d (România). Ne gândeam că poate nu vom ajunge să jucăm între noi. A fost o partidă frumoasă, pe care am câştigat-o şi pe care apoi am comentat-o cu Sensei Cătălin Ţăranu 5p în sala specială de comentarii şi lecţii. Mai târziu, surprind un meci amical între Sinan Djepov 5d (Bulgaria) şi Sensei Cătălin Ţăranu 5p: realizez cu câtă uşurinţă şi măiestrie îl ghida sensei pe bulgar. Îmi dau seama (a câta oară?) cât de mult îmi complic jocul.

 

Runda 4

Partida decurge într-un mod neaşteptat. Vremea unei alegeri importante vine din nou. De data aceasta nu mai sunt presat de timp. Am de ales între un sacrificiu la scară mare sau începerea unui ko (o poziţie des întâlnită în care cei doi jucători trebuie să se înfrunte pentru a câştiga lupta locală). În partida mea, acel ko este decisiv, cel care câştigă ko-ul, câştigă partida. Aşa că aleg sacrificiul. Sunt pregătit să renunţ la tot centrul tablei. Adversarul meu priveşte cu atenţie piesele de sacrificiu şi pare să nu-i vine a crede că le cedez. Drept pentru care face o greşeală. Până la sfârşitul partidei, păstrez şi centrul, şi profitul. Adversarul meu a fost Matias Pankoke 4d (Germania).

 

După partidă am şansa să-l surpind pe Ilja Shikshin (Ilya Şîşkin) 1p jucând contra lui Mateusz Surma 1p. Cei doi sunt jucători europeni de top, iar Ilja este cunoscut pentru abordarea agresivă a jocului. Imaginea celor doi în mijlocul luptei, energia emanată de ei, mişcările ample cu care luau pietrele din bol… ceea ce priveam era mult mai mult decât Go. În final, Ilja a câştigat cu 2.5 puncte.

 

Seara,  organizatorii ne fac o surpriză plăcută: avem ocazia să o cunoaştem pe Yumi Hotta, creatoarea celebrului serial anime Hikaru No Go. Aceasta ne destăinuie multe dintre secretele creării de manga şi ne oferă autografe. În Hikaru no Go fiecare episod reflectă în detaliu atmosfera competiţională şi trăirile jucătorilor care trec prin stări de spirit diverse şi intense: ambiţia, convingerea, preseverenţa, emoţia sinceră a jucătorilor în lupta violentă pentru victorie, momentele de eşec. În astfel de momente, singura cale de reveni în joc, sau chiar de a nu renunța, ține de forţa psihică a fiecăruia. Cedează cine își pierde încrederea în propriile forţe.

 

20.02.2017

Runda 5

A venit şi rândul meu să joc la prima masă, cu Anton Chernykh 5d (Rusia). Este prima partidă în care mă simt total detaşat de orice presiune. Partida este transmisă online, urmărită de peste 300 de jucători. Lecţiile date de profesionişti, urmărite în zilele precedente, mă inspiră şi îmi dau încredere. Partida decurge frumos… atât de frumos încât adversarul meu cedează. În acelaşi timp, Rotăriţă Ştefan câştigă o partidă foarte importantă ce îi asigură locul II la categoria sub 12 ani. Emoţiile o copleşesc pe mama lui Ştefăniţă

Ștefan Rotariță 5 kyu, vicecampion european la categoria sub 12 ani

 

Runda 6

Mai sunt doar câteva minute până la începerea rundei. Mă uit pe una din ferestrele sălii de joc, încercând să-mi adun forţele. Când mă întorc, îl zăresc pe adversarul meu, coborând scările: Vjacheslav Kajmin 5d (Rusia). Un moment de neatenţie, iar el cade pe podea. Se ridică şi îşi continuă drumul către tabla de joc, cu tricoul pătat de ceaiul pe care îl avea în mâini. Deodată devin foarte superstiţios. Este ultima rundă şi cea mai importantă. Dacă câştig, voi fi cel care merge la mondiale! Însă victoriile repetate mă desprind de realitate. Îmi dau seama, încă de la începutul partidei, că este foarte greu să controlez o asemenea presiune. Partida începe extrem de bine, dar nu pot să ţin sub control avantajul. Meciul e din ce în ce mai strâns… mă concentrez pe partea teritorială. Caut în fiecare moment piatra cea mai eficientă și pierd din vedere tăria propriilor pietre. În cele din urmă, șansa din acest an îmi scapă printre degete.

 

Seara ultimei zilei de competiţie: premierea, apoi cina la un restaurant din Centrul Vechi. În ultima dimineaţă de şedere, revedem Bastillia şi savurăm un macarons la o terasă din zonă.

Rezultatele complete pentru Campionatul European

http://eygc2017.jeudego.org/resultats/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

218 vizualizări
Articolul anterior
Bombardamentul atomic din 1945 / Gheorghiţă Dana şi colaboratorii, elevi ai Liceului Teoretic „Dunărea” Galaţi
Articolul următor
Activitățile extrașcolare în Japonia, o lecție de civism / Anișoara Țâru și Adrian Țâru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Sari la conținut