Vești bune pentru Galațiul literar!
Pentru prima dată de la înființare, un grup reprezentativ de scriitori din urbea noastră vor fi în centrul atenției la Târgul de carte Gaudeamus, ce va fi găzduit la Pavilionul Romexpo între 14 și 18 Noiembrie. Nu mai puțin de cinci autori gălățeni vor avea lansări de carte în cadrul Târgului. Patru dintre ei sunt cunoscuți publicului gălățean prin proiectul comun „IV Romane”, în cadrul căruia, timp de doi ani, aceștia s-au citit între ei, s-au comentat și și-au „făcut” romanele din dialogurile avute între ei, precum și cu cititorii gălățeni. Cel de-al cincilea este cunoscutul jurnalist Cezar Amariei, care debutează la prestigioasa editură Polirom cu un roman ce se anunță, încă de pe acum, un mare succes. Andrei Velea, unul dintre inițiatorii proiectului, comentează evenimentul astfel:
„E un record și ar trebui să știți asta! E un record faptul că, la această ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus (București, Romexpo), vor debuta cinci (5!) gălățeni cu roman. E vorba de Cezar Amariei cu Zilele noastre mărunte la Polirom (duminică 18 noiembrie, orele 14.30 la standul Editurii Polirom) și de cei patru autori din proiectul „IV Romane”, Octavian Miclescu, Vânzătorul de margarete, Tudor Neacsu, Karga, Adi Secară, Pirapitinga și, cu voia dumneavoastră, subsemnatul, Agora.
Democrația nu a fost niciodată mai sexy!
Cele patru romane vor apărea la Editura Brumar, iar lansarea va avea loc sâmbătă 17 noiembrie, orele 17, la standul editurii. Nu-mi mai amintesc un „Gaudeamus” de o asemenea amploare pentru urbea noastră. Mai mult, Cezar și Tudor sunt la debutul absolut, e prima carte care poartă semnăturile lor, ceilalți având deja publicate cărți de poezie sau proză scurtă. Sunt deja programate și lansările în Galați, toate romanele vor fi lansate și aici în acest an calendaristic. Pregătiți banii să ne cumpărați cărțile . De Sărbători veți avea ce citi. Chiar dacă nu va fi prezent cu propria carte la „Gaudeamus”, un alt proaspăt & celebru debutant, traducătorul și eseistul Doru Căstăian, va modera lansările noastre. Lectură plăcută!”
S-ar părea că Galațiul începe să iasă din conul de umbră al unei „înapoieri” provinciale pentru care asocierea cu actul cultural de înaltă ținută era, până nu demult, oarecum surprinzătoare pentru alții.
Dorim scriitorilor noștri ca lansarea lor în „lumea mare” a literaturii să fie încununată de succes, și întoarcă cu premii.