„În zilele acelea, moartea ni se tăvălea la picioare ca o pisică în călduri. Aerul neverosimil de cald pentru luna decembrie crea un sentiment de fericire artificială, de trecere a limitei timpului. Lumea era mutată cu totul într-alt eon, prin ruptura caldă a pântecului cosmic”.

„Cum a fost posibil? Să iei nişte tineri de 18-19 ani, îi îmbraci de război, îi urci în camion şi îi aştepţi ca la o vînătoare… şi asta fără să te arăţi, punîndu-i pe alţii să o facă… iată scenariul care avea să se repete de multe ori după decembrie 1989…”.

Sunt câteva dintre gândurile tânărului Iulian Grigoriu la 24 de ani, în timpul și în lunile ce au urmat răsturnării de acum 30 de ani. A fost revoluție sau lovitură de stat? Ce s-a întâmplat, de fapt, la Galați, unde Revoluția a părut, mai degrabă, dincolo de diversiunile de noapte cu focuri de armă, o promenadă haotică a mii de gălățeni spre Consiliul Județean (la Prefectură), niște adunări pline de oameni dezorientați și speriați, plus o librărie spartă și mașini pe care fluturau panglici tricolore zdrențuite, claxonând în goană?

La 30 de ani de la răsturnarea Ceaușeștilor, eveniment care a pus, totodată, capăt și regimului comunist în România, Iulian Grigoriu, cunoscut gălățenilor ca poet, publicist, profesor de filosofie și hermeneut al lui Wittgenstein, vă invită să îi fiți alături la apariția volumul intitulat Revoluția mea. Jurnal de voyeur social.

Cartea promite să fie un eveniment editorial de mare interes, având în vedere că autorul ei a cunoscut scriitori din generația optzecistă și personaje devenite publice ca Andrei Pleșu, Dumitru Stăniloae, Petre Țuțea, Părintele Gheorghe Calciu, Părintele Galeriu, Marcel Petrișor, și multe altele. Astfel, amintirile lui Iulian ne aduc în prezență aceste figuri emblematice ale primilor ani de libertate, precum și întâmplările acelor ani, relatate din perspectiva celui ce a luat parte activ la multe dintre ele.

Lansarea va fi gazduită de Librăria Alexandria, în Casa Serfioti, sâmbătă 21 Decembrie de la ora 11.

403 vizualizări
Articolul anterior
Noutăți în programul Teatrului Liric „Nae Leonard”
Articolul următor
Un nume cât un munte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Sari la conținut