Culege toate fructele vieții! Aleargă la toate petrecerile și alege cupele cele mai mari!” sau: „Închide Koranul! Gândește liber și privește liber cerul și pământul!

Sunt doar două dintre repetatele îndemnuri ale faimosului poet persan la „imersiunea în experiența imediată”, după formula prin care Ovidiu-Cristian Nedu sintetizează mesajul ce răzbate din cele 70 de catrene tipărite în placheta Ruba`iyat apărută la Editura Muzeului de Istorie Galați după un manuscris al lui Ionel Fernic. Cunoscutul industriaș gălățean, care a cochetat în tinerețe cu romanța, le-a tradus (probabil din franceză) pentru un prieten de-al său, dedicația care le însoțește specificând că a fost făcută în noapte de 25 Noiembrie 1929.

Descoperit de d-l Florențiu Tanascov, proprietarul anticariatului Chronos, manuscrisul a fost cumpărat de Muzeul de Istorie care l-a și tipărit, prefațat de un erudit studiu introductiv al orientalistului Ovidiu Nedu, care s-a remarcat în anii precedenți prin traduceri din Upanișade.

Lansarea volumului a avut loc pe 26 Septembrie la Casa memorială „Al. I. Cuza”, în prezența unui public de aproape 30 de persoane. Au prezentat directorul muzeului, Cristian Dragoș Căldăraru, Ovidiu Nedu, autorul studiului introductiv, Dimitrie Lupu care a recitat din memorie versuri ale marelui poet persan, Iulian Grigoriu.

„Într-un anume sens, agnosticismul filosofic al lui Khayyam se încadrează într-un curent sceptic care, în sec. XI, începea să cuprindă lumea islamică, puternic influențată până la acea dată de raționalismul și filosofia greacă”, arată autorul studiului introductiv (p. 15).

În sumă, un eveniment cultural gălățean, cu conexiuni în interbelic prin faimosul compozitor și industriaș gălățean, Ionel Fernic, al cărui nume se leagă, iată, încă o dată, de un act de cultură.

Menționăm că Ruba`iyat-ele lui Khayyam (al căror număr exact nu se știe) au mai fost traduse și de Grigore Popa în frumoasa ediție scoasă la Timpul, Iași, în 1995.

 

146 vizualizări
Articolul anterior
Expoziție Basarab Păltânea
Articolul următor
DANUBE Jazz & Blues

De același autor:

Te-ar mai putea interesa și alte articole:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Sari la conținut