Aflaţi în faţa provocărilor societăţii moderne, când tradiţia nu se mai transmite în cadrul familiei aşa cum se făcea odinioară, este de datoria noastră, a instituţiilor de cultură precum şi a tuturor celor preocupaţi de păstrarea adevăratelor valorilor, să promovăm în forme cât mai autentice datinile şi obiceiurile specifice sărbătorilor creştine de iarnă.

Începând cu anul 2011, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, organizează la Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu” două manifestări culturale dedicate sărbătorilor de Paşte şi Crăciun. Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu” a intrat în circuitul patrimoniului cultural naţional în anul 2007, când, cel care a fost judecătorul şi omul de cultură, Ion Avram Dunăreanu, împreună cu familia sa, donează instituţiei casa din comuna Suhurlui, judeţul Galaţi, împreună cu toate obiectele adunate de-a lungul timpului. Astfel, la 10 octombrie 2009 se inuagurează aici noua secţie a muzeului care cuprinde expoziţia de bază intitulată „Ambient tradiţional tărănesc”.

Festivalul de datini şi obiceiuri populare de sărbători „Sfânta Noapte de Crăciun”, aflat deja la a XI-a ediţie, reuneşte în fiecare an elevi de la şcoala din localitate precum şi din comunele învecinate, în încercarea de a conserva şi păstra obiceiurile strămoşeşti legate de sărbătorile de iarnă. Coordonaţi de cadre didactice preocupate de tradiţii, elevii aduc în faţa celor care ne trec pragul casei, programe de colinde străvechi din Moldova dar şi specifice judeţului Galaţi, pluguşorul, sorcova, steaua, scenete legate de Naşterea Domnului, momente artistice care cuprind diverse cântece şi dansuri populare.

Deşi într-o continuă transformare, tradiţiile nu trebuie uitate, ele constituind o parte integrantă a patrimoniului spiritual, folcloric, cultural, pe care îl deţinem ca naţiune.

Antohe Ionela, muzeograf

60 vizualizări
Articolul anterior
Cele mai bune cărți din 2022 editate în România
Articolul următor
LiterAventura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Sari la conținut