– De vorbă cu artista plastică Orbocea Elena – Despre teritoriul cuprins între Dunăre și Marea Neagră, numit cândva Scithya Minor și care mai apoi, și-a luat denumirea de la…
Cronica volumului de proză Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? de Cosmin Leucuța, Editura Casa de Pariuri Literare, 2020. Cosmin Leucuța s-a născut în anul 1986, la Arad. Este…
Anul trecut, anul unu al pandemiei (care, iată, nu a fost numai curgere oarbă în umbra fricii și a uitării, ci și răstimp kairotic), editura Polirom a tipărit o lucrare…
Thierry Wolton, O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, Vol. I – Cu pumnul de fier: Călăii (2018), Vol. II – Când moare corul: Victimele (2019), vol. III…
Anotimpurile Da, primăvara n-a sosit, Iubirea nu se vrea ucisă, În toamnă, vara s-a ascuns Și-n iarnă foșnetul de coasă. Dar primăvara n-a sosit Și iarna nu se vrea gonită,…
Poet în primăvară Credeam că sunt poeți în viaţă şi în moarte Că aşteptarea e mereu albastră Credeam că vom fi iarăşi semnele de carte Că inima de-acum îmi e…
Azi îţi spun bun rămas, iubitul meu…a şoptit Lăcrămioara fără să-l privească pe bărbatul cu care trăise în taină şi aproape fără speranţă un an întreg. O vară fierbinte de…
Într-o lume heracliteană, a schimbărilor rapide, vizând ansamblul raporturilor între indivizi şi între comunităţi umane, căutarea, mai ales prin filosofie ca şi prin reflecţie religioasă, a unor punţi mediatoare şi…
Tradiţia filosofico-epistemologică raţionalistă promova, ca temei al explicaţiilor standard în ştiinţe, teza potrivit căreia legile generale, ce guvernează fenomenele universului sunt necesare şi constante, valabile atât pentru natură cât şi…
Teologia creştină „de jos” Dinamismul şi failibilismul doctrinei creştine Heterodoxia ca principiu al progresului doctrinar Naturalizarea revelaţiei creştine Critica autorităţii revelaţionale Friedrich Scheleirmacher este primul gânditor care încearcă o…
Figura insolită a acestui grec este prezentată cu aplomb de regizor de către P. P. Negulescu, care îl surprinde ca într-un basorelief antic, atunci cînd apare la Florenţa în anul…
Întâmplarea de mai jos i-a fost povestită autorului de tatăl său la vârsta de șaptesprezece ani, când era elev de liceu în clasa a XI-a. Pop Ioan Alexandru s-a născut…
Motto: „deosăbita luare-aminte pentru orașul Galați… singurul canal al fericirii țărei prin slobodu negoțiu”. Domnitorul Mihail Gr. Sturdza în Hrisovul slobozit târgoveților din orașul Galați din 1 octombrie 1836. Necesitățile…
Adolescența (din limba latină, de la adolesco: „a crește” cu sensul de „a se maturiza”) este acea perioadă a existenței umane în care se manifestă marile transformări fiziologice și psihologice…
Pot, doi iubiți mediocri, să pună în practică o mare iubire? Poate, un matematician modest, să rezolve oricare dintre problemele matematice, nesoluționate încă, ale ultimelor secole? Poate, un astronaut insuficient…
La una dintre lecțiile de filozofie m-am gândit să le prezint elevilor un gen filosofic foarte mult dezvoltat de stoici, și anume scrisoarea filosofică. În acest sens, le-am citit elevilor…
Eseul Nicoletei Filip, din clasa a XI-a B a Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Galați, a obținut locul al III-lea la Concursul Național de Eseuri „Vârstele Filosofiei”, Iași, ediția 2021 (cu…
Eseul elevei Alexa Ioana Popescu, din clasa a XII-a C a Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Galați, a obținut locul al II-lea la Concursul Național de Eseuri „Vârstele Filosofiei”, Iași, ediția…
20 august 2017, transcriere din carnet la o săptămână după ce m-am întors din hagealîc. Cascada Clocota, Geoagiu-Băi. Sau ce poate face un izvor cald cu rocile; se joacă cu…