Cenaclul „Întâmplări literare”
Antropologia disipată. Oameni vag definiți într-un câmp de interacțiune
Vârstele învățării
Perfecțiunea prafului de sub măslinii Grădinii Ghetsimani
Ana Comnena și Alexiada ei nemuritoare
Genetica și liberul arbitru
Viața lui Pi: povestea care nu se sfârșește niciodată
Walhalla
Vânarea păsării Phoenix
Orașul. Grădina. Omul
Cer de alamă, trandafiriu
Către o fizică subiectivă a eului (I)
Explozia solară
Materie și idee. Arta conceptuală și conceptul de artă
Blândețe, grație, înțelepciune. La moartea lui Ion Vianu
Jertfa de marţi e a mamei
Artistul care a gonit plăcerea din viaţa noastră
Alguna
Centenar Kafka
Câștigătorii concursului de proză scurtă LITERAVENTURA '24
102 ani de la nașterea unui reprezentant de seamă ai exilului cultural românesc - PAVEL CHIHAIA
Ediția a XVII a Salonului Internațional de carte Bookfest, 2024
FLUTURII AVEAU MIROS DE IARBĂ CRUDĂ
Palatul ideal al poştaşului Cheval
„Era mai bine ’nainte...”
Vârstele învățării de Romina Rusu
Astăzi e deja mâine
Credința în Univers - o religie de wellness?
Uranofobia omului arhaic
Sângele meu
Viețuim într-un timp suspendat. Vremurile de normalitate par a fi fost puse între paranteze. Așteptăm revenirea la statu quo ante, dar ieșirea din buclă nu se întrevede. În această realitate…
Cronică la o carte de cronici… teatrale: Nona Rapotan, 33 de spectacole. 33 de pagini din istoria recentă a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Ed. Lebăda Neagră, Iași, 2021 De…
Istoricul britanic Niall Ferguson este autorul a numeroase lucrări aflate la granița dintre istorie modernă și contemporană, istoria mentalităților și economie, dintre care nouă, împreună ce cea recenzată aici[1] sunt…
Anemie poetică După deliciul cu dive imorale urma singurătatea topologică abjectă, când stimulatorul cardiac mă resuscita împotriva lehamitei, iar pisica deschidea ușa și odaia șireată se strecura nemiloasă la picioarele…
Când pleci adeseori te simt la mine-n suflet Când pleci adeseori te simt la mine-n suflet Și-atunci îţi sorb suflarea care mă-nfioară Și-ascult cum noaptea-mi cântă foșnind ferigi baroce Pe…
Nopți de veghe se sting luminile în turn… urmează o altă noapte de dragoste între cer și pământ, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla de la facerea noastră, ori…
Orașul s-a schimbat mult între timp. Câteva idei l-au reinventat. Prima dintre ele a fost exact cea pe care am susținut-o în campania electorală: aeroportul. Rostogolită de noi, s-a impus…
La teologii medievali Ioan Petru Culianu crede că principiul antropic poate primi trei variante. Conform celei dintâi, lumea a fost creată pentru om şi omul pentru lume (e varianta biblică, acceptată şi de conciliul…
Simțul comun leagă fericirea de satisfacerea calitativă, cantitativă și „protensivă”[1], adică durabilă, a dorințelor și libertatea de posibilitatea de a face tot ce vrei, când vrei și cum vrei. Fericirea…
Psihologia consonantistă (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică,1982, traducere din limba franceză de Paul Iacob), apare la Lugoj în 1938-1939, în două volume, difuzată la Paris). Mi-a fost carte de căpătâi în…
În arhitectura complexă a sistemului blagian, cuprinzând succesiunea de trilogii, epistemologia ocupă un loc deosebit de important, în măsura în care Trilogia cunoaşterii deschide edificiul de ansamblu al viziunii sale…
Conform psihanalizei, chiar și în cazul unui aparat psihic matur (cu cele trei instanțe care definesc identitatea noastră mentală: sine, eu și supraeu), neatins de evenimente psihotice, avem de-a face…
21 iulie 1979. Visul de azi noapte. Plec cu manscrisul unui studiu, la care lucrasem câteva luni, ca să-l fotocopiez. Ajung într-o grădină stranie, în vecinătatea biroului unde trebuia să…
La începutul celui de al doilea război mondial, la Galați s-a înființat Flotila 3 Vânătoare, care avea trei escadrile, toate pilotate de aviatori încercați, bine pregătiți, cu multe ore de…
„O valoare este suprimată numai prin crearea altei valori, un sens este anulat prin crearea altui sens” (Mircea Eliade). 95 de teze În 1517 Luther a afișat…
Probabil că naționalismul instanţiază într-un mod foarte sugestiv permanenta dinamică a validității conceptelor de care omul se folosește în procesul de racordare la mediu. În sine, conceptul implică atât aspecte…
Într-una din butadele sale Oscar Wilde spunea: în artă sunt talentat dar în viaţă sunt genial. Marina Abramović a încercat toată viaţa sa egaleze cele două stări de graţie, transformându-se…