Ești tânăr? Ai fantezie? Știi să te exprimi în limba română? Pornește cu noi în...LITERAVENTURĂ!
Asasinatul lent
Aici, Galați: deșertificarea continuă
An Nou fericit!
Incursiune către esența iubirii (II)
Libertate intelectuală și morală în predicația artistică
Alte vinyluri
Cine îl salvează pe Seneca de John Malkovich?
Tropii și tropismele istoriei (II)
Literatură underground?
Deficiența tehnică a „libertății”, în contextul unei antropologii deterministe
Lunaticul
Al 18-lea Congres de Arheologie Creștină de la Belgrad
Artista Dodo, femeile germane şi Republica de la Weimar
Drumul României în vreme de război și de criză
Eul – locul regăsirii. către o meta-fizică a eului (II)
În buncăr
Obiectul estetic este ceea ce pretinde că este
BlackBox – un loc unde se întâmplă lucruri
Locul Moldovei este în Uniunea Europeană
De ce ne (mai) trebuie cultura?
Ne-a părăsit Gabriela Melinescu
Cenaclul „Întâmplări literare”
Antropologia disipată. Oameni vag definiți într-un câmp de interacțiune
Vârstele învățării
Perfecțiunea prafului de sub măslinii Grădinii Ghetsimani
Ana Comnena și Alexiada ei nemuritoare
Genetica și liberul arbitru
Viața lui Pi: povestea care nu se sfârșește niciodată
Walhalla
Aşadar, PSD-ul şi-a plantat din nou primar în Galaţi, ca la toate alegerile din ultimii 24 de ani, fie că s-a numit FSN, FDSN, PDSR, ApR sau USL. Rezultatele publicate…
Am privit întotdeauna călătoria ca pe o acoladă a vieţii, ca un drum esenţial către un centru, despre care îți dai seama, la sfârșitul călătoriei, că este chiar propriul Eu.…
Festivităţile de la Bucureşti şi de la Sinaia, care au celebrat 150 de ani de la instaurarea monarhiei prin dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen, care, începând din 1916, ca urmare a excluderii…
„Infernul este celălalt.” (J.P.Sartre) Originalitatea scriiturii lui Radu Aldulescu[1] este incontestabilă. Scriitorul pare a surclasa de la distanţă canoanele romaneşti. De unde vine aerul de noutate pe care-l propune istoria…
Moto: „Doamne, dă-mi să spun ce trebuie!” Exordiu-confesiune. De filozofie m-am apropiat mai întâi prin Cioran şi… celălalt Noica[1], Constantin. De creştinism, de credinţa ortodoxă, prin lectura Noului Testament, a…
Al patrulea lung metraj al regizorului ieşean Cristian Mungiu îi aduce al doilea mare premiu important. După succesul obţinut la Cannes cu excelentul film 4 luni, 3 săptămâni şi 2…
sonet – al miezului ai spart lumina risipind-o-n cioburi cu dărnicia ultimelor morţi legată strâns în zeci de mii de noduri ai atârnat-o noaptea pe la porţi cu întuneric ai…
– Acuma’, dacă stau şi socotesc bine, Culachi Scrumbie s-a făcut cu placă de argint la cap şi-un picior de lemn, numai din cauză că nu-şi cunoştea meseria ca lumea.…
Problema semnificaţiei este centrală în semiotică, logică şi filosofia limbajului. Pentru toate cele trei domenii destinaţia limbajului este aceea de a semnifica. Ceea ce diferenţiază însă modul de abordare este…
Filosofia istoriei face dovadă, după Berdiaev, măreţelor victorii ale eternităţii asupra timpului şi pieritorului. Acolo unde se revelează divinitatea, interiorul devine exterior, misterul insondabil al Fiinţei se face Poveste, iar…
Joc Basarab Păltânea student în ultimul an la Facultatea de Arte Galaţi, a avut amabilitatea să ne primească în atelerul său de pictură dintr-o cameră a fostului hotel „Turist”. La o cană…
Puţine sunt cărţile care, reunind într-un singur volum genuri distincte precum romanul autobiografic, istoria şi critica de artă, reuşesc sã se ridice la acea treaptă superioară de comprehensiune indispensabilă unei…